Konya Mevlana Esnafı Tuvalet İstiyor #KonyaHaber

Konya Mevlana Türbesi yakınlarında hizmet veren bir lavabonun olmaması çevre esnafı ve ziyaretçiler tarafından rahatsızlıkla karşılanıp türbe yakınlarına yetkili kişiler tarafından bir lavabo yapılması talep edildi.

Konya Mevlana Esnafı Tuvalet İstiyor #KonyaHaber
Yayınlanma:

Konya'nın tarihi ve kültürel simgesi olan yılda 2 milyonu aşkın ziyaretçisi bulunan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin türbesinin yer aldığı bölgenin yakınlarında kullanım amaçlı hizmet veren bir tuvaletin olmayışı çevre esnafı ve türbeyi ziyaret etmek için gelen yerli ve yabancı turistler için sorun teşkil ediyor.

Özellikle turistlerin çevreyi bilmediği ve yakınlarda bir tuvalet olmayışından dolayı ihtiyaçlarını gideremedikleri için türbe civarındaki esnaf, Konya için turistik anlamda oldukça önemli olan bu bölgenin hizmet açısından Konya'yı olumsuz yönde etkilediğini düşünüyor.

Yine çevre esnafından alınan bilgiye göre tur rehberleri gezdirdikleri turistleri ihtiyaçlarını giderecek tuvaletin türbeye uzak olmasından dolayı serzenişte bulunduğu öğrenildi. Gül bahçesinde çıkan kemikler nedeniyle 4 aydır çalışmaların durduğunu söyleyen çevre esnafı buraya yapılacak olan ek hizmet binasının yaşanan hadise sonrası askıya alınması nedeniyle hem kendilerinin zorluk çektiklerini hem de türbeye gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını gideremedikleri için mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Mevlana Türbesi yakınında bulanan esnaf, yetkililerden türbeye ziyaretçileri getiren otobüslerin bulunduğu yerde bir tuvalet yapılmasını istiyor.

“OTOBÜSLERİN BULUNDUĞU ALANA TUVALET YAPILSIN”

Mevlana türbesi civarından hediyelik eşya satan Mustafa Akkaş türbe ziyaretine gelen turistlerin mağdur olduklarını belirtti.  Esnaf Akkaş, “Gül Bahçesi’ne yapılan inşaat, türbenin etrafını turistik anlamda etkilerken bizim çalışma alanımızı oldukça etkilendi. Kemikler çıkarıldıktan sonra inşaat yapılan alanda 4 aydır çalışmalar durdu ve neden bekletildiğine anlam veremiyorum. Kazı alanında bulunan demir kaplamalı duvar yüzünden hem yolumuz daralıp işlerimiz yüzde 70 oranında düştü hem de Mevlana türbesi civarında hoş olmayan bir görüntüye sebep verdi. Buradaki inşatta eğer kemikler çıkmasaydı lavabo yapılacaktı. Bizlerde bu hadise sonrası yetiklerden tur otobüslerinin olduğu bölgeye en azından bir tuvalet yapılmasını ve buraya gelen turistlerin orayı kullanmasının daha doğru olacağını düşünerek istek de bulunuyoruz” dedi.

“YABANCI BİR TURİST MAĞDUR OLDU”

Mustafa Çeşmeci adındaki bir başka esnaf ise, “Yeni yapılan tuvalet türbeye biraz uzak ve turistler burayı bulmakta sıkıntı yaşıyor. Güzergah açısından bu tuvalet otobüslerin olduğu alana yapılmış olsaydı hem biz esnaflar açısından hem de ziyaretçiler açısından oldukça güzel olacaktı. Bizler çevre esnafı olarak burada tuvalet olmayışından dolayı çok vahim olaylara şahit oluyoruz. Bir gün türbe ziyareti çini gelen Malezyalı bir turistin tuvaletini tutamayıp altına yaptığına şahit oldum. Rehber yardımıyla turist çevredeki bir restorana para alınmak üzere götürüldü ve anca ihtiyacını görebildi.  Bizler konuyla ilgili yetkili kişilerden türbe yakınında hizmet veren bir lavabo yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“KONYA’NIN VİTRİNİNE ZARAR VERİYOR”

35 yıldır Mevlana Türbesi yanında hediyelik süs eşyası satan Galip Doğan, “Müzenin içine ek bina yapmak istenildi. Ancak Mevlana’yı seven insanlar tarafından bu durum tepki ile karşılanınca bu istekten vazgeçildi. Aradan 5 ay geçmesine rağmen halen bu tuvalet ihtiyacı giderilemedi ve bu Konya’nın bir ayıbıdır. Tuvalet ihtiyacını gidermek isteyen turistler bize tuvalet soruyorlar ve bizlerde türbe girişinde olmadığını türbenin arkasında olduğunu söylüyoruz. Bu durum üzerine tuvalet ihtiyacını karşılayamayıp çok mağdur durumda kalanları görüyoruz. Çocuklar türbe civarında tuvalet ihtiyaçlarını ağaçların altına yaparak gerçekleştiriyor.Böyle bir olayın yaşanmasından dolayı Konya’ya gelmek istemeyen çok arkadaşımı tanıyorum. Bu durum Konya’nın vitrinine zara vermektedir ve acilen çözülmesi lazım ” dedi.

(Berat Bayındır)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.