#KöşeYazısı Mevlana ve mistik müzik Yazar: Erhan Dargeçit

13 senedir yapılagelen Mistik Müzik Festivali bu akşam başlıyor. Yani Mevlana anmalarının sathı mahalline girdiğimizin de bir göstergesi bu festival. Çünkü zaten bu festivale Mevlana’nın doğum yıldönümü hatırasına başlanmıştı.

#KöşeYazısı Mevlana ve mistik müzik Yazar: Erhan Dargeçit
Yayınlanma:

Geçtiğimiz gün İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar bir basın toplantısıyla festival hakkında bilgi verdi.

Bu bilgilerden öncelikle Konyalılar’ın haberdar olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü geçmiş senelerde bu festivale Konyalı hemşerilerimizden çok ilgi görememiştik. Halbuki öncelikle şunu iyi bilmeli herkes; bu festival dünyanın en iyi 8. festivali. Yani dünyanın en iyi 8.festivali Türkiye’de ve Konya’da yapılıyor ve Konyalı buna sahip çıkmak zorunda.

En iyi festivaller arasında anılmaktan farklı olarak bu sene festivalde köklü değişimlere gidilmiş. Öncelikle logo değişmiş. Bu konuda Abdüssettar Müdür “Mevlevi dervişini aslına daha uygun bir hale getirdiklerini, tasavvuf terbiyesinden esinlenerek eli gönlün üzerine koyduklarını ve sema mukabelesinde olduğu gibi sağdan sola, içe doğru bir dönüş sergilediklerini belirtti. Tabii ki festivale ev sahipliği yapacak olan Konya’yı da Selçuklu kültürü ve mimarisi içerisinde betimlediklerini de sözlerine ekledi.

Mistik Müzik Festivali geçen senelerden farklı olarak İslam Tasavvuf geleneğine, tekke musikisine ve zikir meclisine daha bir önem verilmiş gözüküyor. Müdür Yarar bundan sonra da bu duruma ağırlık verileceğini belirtiyor.

Yine geçmiş dönemlerden farklı olarak oluşturulan icra ve sanat kurulunda Valilik, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi’nden temsilciler bulunurken, çok isabetli bir kararla kendilerini Mevlana’nın temsilcileri gibi gören, dernek, vakıf, torun, akraba gibi bir temsilci bulundurulmamış. Umarım bu karar Mevlana anma etkinliklerinde de kullanılır.

Bu akşam 20.30’da başlayacak olan festivalde Mavera Müzik Topluluğu sahne alacak ve Tekke Musikisi ile Mehter Müziğini birleştirecek. Tekke dervişlerinin zikirleriyle, mehterin güçlü tınısını bir arada dinlemek isteyen olursa bu akşam Mevlana Kültür Merkezi’ne muhakkak uğrasınlar. Bu arada seyir ücretsizmiş bu konuda da bilginiz olsun.

Mistik Müzik Festivalinin 14.sü Konya’ya hayırlı olsun. Tüm emeği geçenlerin emeklerine sağlık.

Hayırlı cumalar.

Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayın

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.