Konya'da Ekmek zammı kapıda! Fırıncılar isyan etti!
Konya'da ekmek fiyatları, yüksek hammadde maliyetleri ve artan işçilik giderleri karşısında sabit kalırken, fırıncılar sektörde yaşadıkları zorlukları dile getiriyor.
Ekmek üreticileri, fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu ve ekmek fiyatlarının en az 11,5-12 TL olması gerektiğini vurguladı.
"EKMEK ARTIK ZAM GEREKTİRİYOR"
Ekmek Teknesi Unlu Mamülleri’nden Emre Beler, fiyatlardaki artışa dikkat çekerek, "Fiyatlar, hammadde ve işçilik maliyetlerinden dolayı çok yüksek. Piyasaya baktığımızda her şeye zam geldi ama hala ekmeğe zam yok. Konya'da her zaman en son ekmeğe zam geliyor ve bu halkın da en çok tepkisini çeken ürün oluyor" dedi. Beler, "Hava, ham maddemiz, işçilik giderlerimiz çok fazla. Ekmeğe zam gelmeli. 12 lira makul bir fiyat, 12 olsa hepimiz mutlu oluruz. Hem işçiler hem biz, herkes mutlu olur" ifadelerini kullandı.
Beler, hammadde fiyatlarının yükseldiğini ancak bu durumun kaliteyi etkilemediğini belirtti. "Ne kadar kaliteli olsa da bizim karşılığımız yok. Unumuz yüksek, mayamız yüksek, işçilik usta fiyatları çok yüksek. Doğalgaz, kira ücretleri pahalı. Ama tüm bu maliyetleri hesaba kattığımızda, ekmek çok pahalandı ama hala zam yapılmadı" dedi. Ekmek üreticileri, fırıncıların artık bu durumu dile getirmesi gerektiğini ifade ediyor.
"FİYATLAR ÇOK DÜŞÜK, HEPİMİZİ ETKİLİYOR"
Ekmek Teknesi’nden Beler, şu anki fiyatların fırıncıları zor durumda bıraktığını söyledi: "Kar oranı düşüyor ama kalite hala yüksek. Fakat fiyatlar çok düşük, hepimizi etkiliyor. İşçi zam istiyor, eleman mutlu olmalı ki ekmek güzel çıksın. Eleman mutlu olursa, ekmek de kaliteli olur." Beler, ekmek fiyatının şu an 11 TL olması gerektiğini vurguladı ve "Konya'da bu fiyatlarla devam edemeyiz. En az 12 TL olmalı" dedi.
FIRINDAN: "EN AZ 13 TL OLMALI"
Fırından Unlu Mamülleri’nden Mustafa Dağ ise, ekmek fiyatlarının bir an önce güncellenmesi gerektiğini belirtti. "Fiyatlarımızın yükselmesi lazım, şu anki ekmek fiyatları sektörün kar marjını kısıtlıyor. Kar marjı kısıtlandığı zaman da farklı sorunlar ortaya çıkıyor. Bunun bir an önce güncellenmesi gerekiyor" dedi.
Dağ, "En son zam gelmesinin üzerinden 6-7 ay geçti. Konya'da güncelleme zor oluyor, ama bunun sürekli yapılması gerekiyor. Elektriğe, doğalgaza, işçilere sürekli artış oluyor, buna karşılık bir zam yapılması kaçınılmaz" diye konuştu.
"EKMEK FİYATI EN AZ 13 TL OLMALI"
Mustafa Dağ, fırıncıların kar edebilmesi için ekmeğin en az 13 TL olması gerektiğini belirtti: "Bir fırıncı işini sürdürebilmesi için 200 gram ekmeği 13 TL'ye satmalı. Bu fiyatla üretim yapıp kar edebiliriz. Aksi takdirde bu işin sürdürülebilirliği tehlikeye girer."
"KALİTE DÜŞECEK, FİYATLAR ARTACAK"
Dağ, kaliteye de değinerek, "Hammadde fiyatları yükseldiği için kaliteyi korumak zorlaşıyor. Fiyatlar artmasa bile kalite bir noktada düşecek. Un ve diğer ham maddelerle ilgili değişiklikler, ürünün kalitesini etkiliyor" dedi.
VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR
Dağ, vatandaşın alım gücünün de düştüğünü belirterek, "Vatandaşın alım gücü çok kötü. Emekliler bile eskiye göre çok daha zorlanıyor. Önceden emekliler torunlarını getirip 'Ne alırsan al' diyordu, şimdi ise çocuklarına istediklerini bile alamıyorlar" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.