Gün geçtikçe büyüyen sorun KKTC ve SÜ işbirliği ile konuşuldu! Çözüm aranıyor...

Türkiye genelinde git gide büyüyen sorun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Selçuk Üniversitesi işbirliği ile konuşuldu! Çözüm aranıyor...

Gün geçtikçe büyüyen sorun KKTC ve SÜ işbirliği ile konuşuldu! Çözüm aranıyor...
Yayınlanma:

“KKTC Tarımsal Üretiminde Suyun Etkin Kullanımı” adlı çalıştay düzenlendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti himayesinde Selçuk Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi iş birliğiyle “KKTC Tarımsal Üretiminde Suyun Etkin Kullanımı” adlı çalıştay düzenlendi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’un da katıldığı çalıştayda yerel kaynakları korumanın önemine dikkat çekildi.

kktc-tarimsal-uretiminde-suyun-etkin-kullanimi-adli-calistay-duzenlendi-4.jpg

Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezinde düzenlenen çalıştaya Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Su İşleri Dairesinden yetkililer de katıldı.

2015 yılından itibaren kesintisiz olarak Anadolu’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne getirilen suyun, KKTC’nin hem içme suyu hem de tarımsal ihtiyacı için milat niteliğinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; KKTC’nin yerel kaynaklarını korumanın önemli olduğunu, geleceğe yönelik beklenmedik durumlara karşı tedbir alınması ve hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. “Gün gelecek su, petrolden daha değerli olacak. Suyun korunması dünyanın her yerinde büyük öneme sahip.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, desteklerinden dolayı Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ve akademisyenlere teşekkür etti.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy da Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi bölgelerde tarımsal üretimde suyun etkin kullanımının, iklim koşulları ve su kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle kritik bir konu olduğunu kaydetti. Sürdürülebilir tarım uygulamaları ve su yönetimi stratejilerinin, bu bölgelerde daha da önem kazandığını ifade eden Prof. Dr. Aksoy, “İklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiği günümüzde suyun verimli kullanımı ve korunması, tarımsal üretimin devamlılığı için acil bir gereklilik.” şeklinde konuştu.

İki gün süren çalıştayda akademisyenlerin yanı sıra konu ile ilgili yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan çalışma grupları tarafından “Su ve Toprak Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı”, “Sulama Yöntemleri ve Suyun Etkin Kullanımı”, “Sulu Alanlarda Drenaj”, “Tuzluluk Sorunları ve Gübreleme Teknikleri”, “Atık Su Kullanımı ile Kuru Tarımda Yapay Zeka” ve “Su Yönetimi’’ başlıkları ele alındı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.