Konya Haber: Gübrelere takip uygulaması DNA Karekod Barkod geliyor #OzelHaber
Konya Haber: Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından faaliyete geçirilecek olan tarımsal gübreler için DNA barkod ve karekod sistemi ile gübre piyasasında yaşanan olumsuzlukların ortadan kalkacağını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış ve Prof. Dr. Sait Gezgin bu uygulamanın daha önceden faaliyete geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan takip uygulamasına ilişkin Piyasaya Arz Edilen Gübrelerin İzlenmesine Yönelik Tebliğ 30030 sayılı resmi gazetede yayınlandı ve 2018 yılı Ocak ayından itibaren de yürürlüğe girecek. Bu tebliğ piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibine yönelik içerik ve ambalajların işaretlenmesiyle gübre dağıtıcılarının depo veya satış yerlerine kamera takılmasına ilişkin usul ve esasları içeriyor. Düzenlemeye göre, DNA barkodu ve karekodu bulunmayan gübreler "güvensiz ürün" olarak değerlendirilecek. Takip uygulaması 1 Ocak 2018 itibariyle başlayacak.
“DNA VE BARKOD SİSTEMİ NORMAL ŞARTLARDA OLMASI GEREKEN BİR KONTROLDÜR”
Tarımsal gübrelere yönelik getirilen DNA barkodlu ve karekodlu takip uygulamasına ilişin Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış çeşitli değerlendirmelerde bulundu. DNA barkod ve karekod sisteminin normal şartlarda olması gereken bir kontrol olduğunu söyleyen Çalış, getirilen uygulamanın çok hızlı faaliyete geçirildiğini ifade etti. Çalış, “Bu sistem güvenlik tedbirlerinden dolayı ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıllarda terör olayları ve patlayıcı yapımında kullanıldığı için yasaklanan nitratlı gübrelerin üzerine geliştirilen daha güvenli bir uygulama gibi gözüküyor. Güvenlik tedbirleri ülkenin en önemli konusudur. Çünkü güvenlik tedbirleri olmadan tarım, gübre üretimi ve pazarlaması olmayacaktır” dedi.
“TAMAMEN YASAKLANMASI ÜRETİCİ ZOR DURUMDA BIRAKACAKTIR”
DNA barkodlu ve karekodlu takip uygulaması ile gübre çuvalının içerisinde hangi maddelerin yer aldığının yazılacağını ifade eden Çalış, “Bu getirilen uygulama ile gübrelerin denetim ve kontrolünü Oda olarak destekliyoruz. Ancak 1 Ocaktan itibaren üretici, gübre satışı yapan bayii ve toptancılar açısından tam anlamıyla pilot çalışma olmadan böyle bir sisteme geçilecek olması üreticileri ve pazarlamasını yapan gübre fabrikalarını zor durumda bırakacaktır. Biz bunu zaten önceden toplantılarda dile getirdik. Güvenlik açısından uygulanan tedbirleri desteklemekle birlikte başka alternatif çalışma ile üreticilerin tekrar gübreyi kullanabilecek pozisyona gelmesi bizim beklentimizdir. Üreticiyi mağdur etmeden bu sistem uygulanmalıdır. Bugün Bakanlığın gübre takip sistemi içerisinde üretim, perakende ve pazarlama anlamında gübre hakkında bilgisi olmayan sadece finansal değerlendirme yapan insanlar ile çalışılması yerine konunun uzmanı kimyager ya da eğitimini almış ziraat mühendislerinin bu uygulamada yer alması zorunluluğu olmasını arzu ederdik. Böyle bir sistemle çalışılsa şu andaki aksaklıkların birçoğu kendiliğinden ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.
“GÜBRE SAHTEKARLIĞININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR UYGULAMA”
Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, gübrelere getirilen DNA barkod ve karekod sistemi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Gezgin, Tarım Bakanlığı Türkiye’de üretilip pazarlanan bütün kimyasal gübrelerde barkod sistemi geliştirdi. Bu çok güzel bir gelişme çünkü ülkemizde kimyasal gübrelerde çok büyük yolsuzluklar söz konusudur. Özellikle ana üretici firmaların ambalajları alınıp çiftçiler tarafından kullandıktan sonra toplanıyor. Daha sonra bu çuvalların içerisine tuz veya gübreye benzeyen maddeler doldurularak sanki o firmaların gübresi imiş gibi tekrar pazarlanmaya çalışılıyor. Her yıl bu konuya ilişkin sahte gübreler yakalanıyor ama yapan kişilere ulaşılamıyor. Bunları önlemek için Tarım Bakanlığı tarafından üretici firmalara özel olarak geliştirilen barkod ve DNA sistemi ile gübreler çıktığı yerden kullanıldığı yere kadar takip edilebilecek. Ülkemizde gübre sahtekarlığının önüne geçmek için bu uygulamaya yürürlüğe sokuluyor. Geç kalınmış bir uygulama olsa iyi bir adım atılmış bulunuyor” diye konuştu. Bütün üretici firmalara DNA barkod sistemini okuyacak cihazların konulduğunu söyleyen Sezgin, “Bu tamamen çiftçiyi koruma amaçlı yapılan merdiven altı üreticileri ortadan kaldırmaya yönelik bir uygulamadır. Ayrıca terör olaylarından dolayı yasaklanan gübreler var ama bu yasaklanan gübreler Tarım Bakanlığı’nda kullanılması zorunlu gübreler olduğu için bunların kontrollü şekilde takibinin ve kullanılması açısından alınan iyi önlemlerdir. Bu sistemin ülke bazında başlanması gerekiyordu.” şeklinde konuştu.
Muhabir: Gamze Erdoğan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.