Evli kadınlar için soyadında yeni dönem

Anayasa Mahkemesi'nin evli kadınların bekârlık soyadını kullanma hakkı tanıyan kararı bugün yürürlüğe girdi. Detaylar haberimizde...

Evli kadınlar için soyadında yeni dönem
Yayınlanma:

Anayasa Mahkemesi'nin evli kadınların bekârlık soyadını kullanma hakkı tanıyan kararı bugün yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte, evli kadınlar isterlerse dava açmadan sadece kendi soyadını taşıyabilecek.

Anayasa Mahkemesi, 22 Şubat 2023 tarihinde aldığı kararla, Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesindeki "evlenen kadın kocasının soyadını alır" hükmünü iptal etmişti. Bu kararla birlikte, evli kadınlara bekârlık soyadlarını kullanma hakkı tanınmış oldu.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte, evli kadınlar bekârlık soyadlarını kullanmaya başlayabilecek. Bunun için kadınların evlendirme memuruna veya nüfus idaresine yazılı başvuruda bulunması yeterli olacak.

TBMM'nin, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını uygulamak için yeni bir düzenleme yapması gerekiyordu. Ancak TBMM, bu süre içinde yeni bir düzenleme yapmadı. Bu nedenle, evli kadınlar bugünden itibaren dava açmadan sadece bekârlık soyadlarını kullanabilecek.

Hükümet kulislerinden edinilen bilgilere göre, TBMM'de yeni bir düzenleme yapılması yönünde bir görüş ağırlık kazandı. Bu düzenlemeyle birlikte, evli kadınların bekârlık soyadlarını kullanmaları kolaylaştırılacak.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı, kadın hakları açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu kararla birlikte, evli kadınlara soyadını seçme hakkı tanınmış oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.