Nevruz, kandil olsun! Uzman isimden dikkat çeken detay…

Baharın müjdecisi olarak bilinen Nevruz’un tarihi çok eskilere dayanıyor. Kastamonu Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Şimşek, Nevruz’un kandil olması gerektiğine dikkat çekti. Peki, Nevruz neden kandil olmalı? İşte tüm detaylar…

Nevruz, kandil olsun! Uzman isimden dikkat çeken detay…
Yayınlanma:

Baharın müjdecisi olarak bilinen Nevruz’un tarihi çok eskilere dayanıyor. Kastamonu Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Şimşek, Nevruz’un kandil olması gerektiğine dikkat çekti. Peki, Nevruz neden kandil olmalı? İşte tüm detaylar…

Kastamonu Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Şimşek, Nevruz'un Türk dünyasının ortak bir bayramı olduğunu ve hem kültürel hem de dini bir boyutu olduğunu söyledi. Şimşek, Nevruz'un kökeninin Hunlara kadar uzandığını ve arkeolojik bulgulara göre 8 bin yıllık bir geçmişi olduğunu vurguladı.

3df737cb-ba99-45b6-83c7-16990bb17cc1.jpg“NEVRUZ TÜRK’ÜN BAYRAMIDIR”

Nevruz’un aslında bir gelenek ve görenek olduğuna da dikkat çeken Şimşek, “Nevruz, birlerce yıl önce Hunlardan itibaren başlayan ve arkeolojik kazılara göre geçmişi 8 bin yıl öncesine kadar uzanan bir Türk’ün bayramıdır. Ancak İranlılar, Farslar, Afganlar da bu bayramı kutlamaktadır. Herkes kendisine mal etmeye çalışıyor ancak şu bir gerçek ki Nevruz, Türk bayramıdır. Ergenekon’un çıkışında bugün için önemli bir yönü vardır. Dolayısıyla bu bayram bütün Türk dünyasında bir tatil günüyken neden biz de olmuyor? Mesela Kazakistan’da 1 hafta boyunca her gün bir etkinlik oluyor. Mesela günün birinde milli kıyafetler giyiliyor. Bu tarz etkinlikler Türkiye’de de olabilir. Nevruz Bayramı bir Nevruz Nobeli olarak da kutlanabilir. Türk dünyasında edebiyatçı, sinemacı, gazeteci… Gibi kesimlere bir yarışma düzenlenerek bir Nevruz Ödül Töreni yapılabilir” ifadelerine yer verdi.

8ac805a3-1b40-4db1-b505-05eff94ba927.jpg

“MÜSLÜMAN BAYRAMI DİYE YASAKLANMIŞ”

Nevruz’un bir dini boyutunun olduğuna da vurgu yapan Şimşek, şunları aktardı: “Nevruz Bayramı’nda Kazakistan’da Kur’an-ı Kerim okunuyor. İnsanların yeni bir baharla birlikte yeni bir güne yeni bir anlayışa başladıkları belirtiliyor. Ve Sovyetler Birliği zamanında da bu bir Müslüman Bayramı diye yasaklanmış. Dolayısıyla Nevruz’un bir de dini boyutu var. Kutladığımız kandillerin Kur’an’da ve sünnette yeri yok. Bu tamamen sonradan ortaya çıkmış bir dini ritüeldir. Ama ben buna karşı değilim. Mesela Mevlid Kandili, Türklerin bunu şiirlerle süslediği bir gündür. Bu nedenle, Nevruz da bir kandil günü olamaz mı? Neden olmasın? Çünkü bunun hem kültürel hem de dini bir boyutu var. Yani, ‘Peygamberimizin ana rahmine düştüğü gün’ diye bir kandil uydurulmuş. Peygamberimizin hangi gün doğduğu bile kesin bilgi değil. Bu nasıl bir anlayış ki Peygamberin ana rahmine düştüğü günü kandil diye kutluyorsun. Yani bu bana çok abes geliyor. Ama diğer yandan Kadir Gecesi, Mevlid Kandili gibi kandiller güzeldir ve bir dayanağı vardır. Bunları ayırt etmek lazım.”

ec305b06-2f71-46a0-b1a8-0977a2eddf14.jpg

“NEVRUZ KANDİL OLARAK KUTLANSA HİÇBİR ŞEY KAYBETTİRMEZ”

Nevruz’un bir kandil günü olarak kutlanmasının hiçbir şey kaybettirmeyeceğine değinen Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Nevruz bir kandil günü olarak kutlansa bize hiçbir şey kaybettirmez. Tam tersi bir ‘barış günü, insanların yeniden doğuşu, bahara başlayışı’ diye bir özel gün olarak kutlanabilir. Nevruz’un gerekirse diyanet teşkilatından bir komisyon kurularak, bu konuda bir çalıştay yapılarak, fikir alışverişi yapılabilir, kamuoyu oluşturulabilir. Buna da kimse karşı çıkmaz. Bu vesileyle Türkiye’deki Nevruz’u kutlayan insanlarımızın ve bütün soydaşlarımızın Nevruz’unu kutluyorum. Ülkemize, bütün Türk dünyasına güzellikler getirmesini diliyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.