156 yıllık Adalet, Danıştay kuruluş yıl dönümünü kutluyor

"Şurayı Devlet" adıyla 1868 yılında temelleri atılan Danıştay, 156. yaşını büyük bir coşkuyla kutluyor. Padişah Abdülaziz'in 10 Mayıs 1868'deki nutkuyla fiili olarak göreve başlayan Danıştay, imparatorluk döneminde 54 yıl boyunca önemli görevler üstlendi.

156 yıllık Adalet, Danıştay kuruluş yıl dönümünü kutluyor
Yayınlanma:

"Şurayı Devlet" adıyla 1868 yılında kurulan Danıştay, 156'ncı yaşını kutluyor.Padişah Abdülaziz'in 10 Mayıs 1868 günlü nutkuyla fiilen çalışmaya başlayan "Şurayı Devlet", imparatorluk döneminde 54 yıl görev yaptı.

Danıştayın faaliyeti, 4 Kasım 1922'de İstanbul'daki bütün merkez kuruluşlarının "Meclis Hükümeti"nin yönetimine geçtiği sırada sona erdi.

Cumhuriyet devrinde 669 sayılı Kanun'la Danıştay yeniden kuruldu ve 6 Temmuz 1927'de çalışmaya başladı.

1982'de, ilk derece idari yargı mercileri olan idare ve vergi mahkemelerinin kurulmasıyla, idari yargı örgütünün kuruluşu tamamlandı. Bugün Danıştay, bu mahkemelerin üzerinde bir temyiz mercii olarak yargı görevine devam ediyor.

Anayasada öngörülen Yüksek Mahkemelerden biri olan Danıştay, Anayasanın 155'inci maddesine göre, yürütme organına yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organı olmanın yanı sıra, yönetimin yargı yoluyla denetlenmesinde etkin ve önemli görev yapan bir yargı kuruluşu.

Kuruluş yıl dönümü etkinlikleri

Danıştayın 156'ncı kuruluş yıl dönümü ve "Danıştay ve İdari Yargı Günü" dolayısıyla, bu yıl da çeşitli etkinlikler yapılacak.

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in başkanlığındaki heyet, 9 Mayıs'ta Anıtkabir'i ziyaret edecek. 10 Mayıs'ta ise Danıştay Konferans Salonu'nda tören düzenlenecek. Bu törende, Danıştay Başkanı Yiğit konuşma yapacak.

Törenin ardından "21. Yüzyılda İdare ve İdari Yargılama Hukukunun Gelişimi" konusunda sempozyum düzenlenecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.