Köyde yaşayana kız vermiyorlar!

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, anne ve babaların kızlarını köyde yaşayana vermek istediğini bu durumun gençleri şehre göçe zorladığını belirtti

Köyde yaşayana kız vermiyorlar!
Yayınlanma:

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, anne ve babaların kızlarını köyde yaşayana vermek istediğini bu durumun gençleri şehre göçe zorladığını belirtti

Başkan Bayram, “Ülkemizin ekonomisinin mihenk taşlarından olan tarım ve hayvancılık sektöründe son zamanlarda aileler, artık köyde yaşayana ve hayvancılıkla uğraşana kızını vermek istemiyor. ebeveynler şehirde kirada oturanı ve asgari ücretle fabrikada çalışanı bile köyde ekonomik durumu iyi olanı "ağalara" tercih ediyor.

Anne ve babalar kızını köyde yaşayana vermek istemiyor.

O nedenle köyde koyun sürüsünü, bir dam dolusu ineği ya da yüzlerce dönüm tarlayı bırakarak evlenip yuva kurma uğruna büyük şehirlere göç eden genç sayısı oldukça yüksek.

Kırsalı dolaştıkça, köylerimizde üreticilerimiz ile buluştukça, yol kenarlarında sebze meyve satan çiftçilerle ve hayvancılık yapanlarla konuştukça daha net anlaşılıyor ki, çiftçilerin bir sonraki kuşagı tarımda yok.

Büyük çoğunlugun çocukları başka işlerde.

Sebepler ne olursa olsun kırsalda köylerimizde yeni bir üretim modeli yeni bir dönüşüm hikayesi şart.

Tarımsal hibe ve teşviklerden küçük ölçekli aile işletmeleri yeterince faydalanamıyor,

TKDK gibi kurumların önce yatırım sonra hibe projelerine bu ölçekteki çiftçinin erişimi zor,

Yönetimi toplulaştırana, üretimde birleşene,birlikte yönetene teşvik, destek odaklı yeni yaklaşımlar şart!

Sonuç olarak özetle, yeni bir yaşam modeli, yeni bir kırsal refah modeli, yeni bir genç çiftçi modeli, kırsalda dönüşümü saglayamaz isek, hayvancılıgı aile işletme odaklı kırsal faaliyetle birlikte yönetemez isek verilen emek ve çabalar arzu edileni vermeyecek.

Geleceğin mesleği tarım ve hayvancılık böyle giderse birkaç yıl sonra tarlada çalışacak hayvanları otlatacak kimse kalmayacağından

ekilen alanlar azalıyor, sebze alanları hayvan üretimi azalıyor, kırsal boşalıyor, gençler başka sektörlere ilgi duyuyor köyler kırsal kesim boşalıyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.