Bakır eşyalara ilgi gün geçtikçe azalıyor #KonyaHaber

Konya’da çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatına ilgi gün geçtikçe azalıyor. Konya’nın sayılı bakırcılarından biri olan ve yıllardır bakırcılık sanatı ile uğraşan Ramazan Atalay, eskiden evlerin vazgeçilmezi olarak kullanılan bakır eşyaların alüminyum ve çeliğin çıkması ile eski önemini kaybettiğini belirtti.

Bakır eşyalara ilgi gün geçtikçe azalıyor #KonyaHaber
Yayınlanma:

Konya Bedesten Çarşısı’nda uzun yıllardır hem kalaycılık yapan hem de bakır eşyalar satan Ramazan Atalay (67)günümüzde insanların bakıra çok fazla ilgi göstermediğini söyledi. Konya’da eskiden birçok bakırcı ustasının olduğunu söyleyen Atalay şimdilerde bakırcılık mesleğini yapan ustaların bir elin parmağını geçmeyecek şekilde azaldığını belirtti. Atalay, “Uzun yıllardır kalaycılık yapıyorum bu meslek önemli aynı zaman da zorlu bir meslektir. Her şeyden önce kalaycılık sabır işidir. Bu sabır işi ile bakırın dövülmesi, şekillendirilmesi ve süslenmesiyle  ortaya çıkan mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyaları büyük bir emek neticesinde ortaya çıkıyor. Ama şunu söyleyebiliriz ki geleneksel el sanatı olan bakırcılık mesleği artık neredeyse bitmek üzere biz son ustalar olarak bu işi devam ettiriyoruz. Konya’da çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatına ilgi gün geçtikçe azalıyor.  ” dedi.

“İNSANLARIN BAKIRA İLGİ GÖSTERMESİ İÇİN HERKESİN BAKIR KULLANMASI LAZIM”

Günümüzde insanların  bakıra eski ilgiyi göstermediğini söyleyen Atalay, “İnsanların bakıra ilgi göstermesi için herkesin bakır kullanması lazım. Şimdi insanlar alüminyum ve çelik kullanıyor bakıra eski zamanlarda verilen  ilgi, önem kalmadı. Özellikle yeni yetişen nesil bakırı bilmiyor ve tanımıyor. Eskiden bakır eşyalar gençlerin çeyizlerinin vazgeçilmez parçasını oluşturdu ama günümüzde bakır eşyalar gençlerin çeyizlerinde yok denecek kadar az tercih ediliyor. Ama bakırı bilen sağlık yönünden faydasını öğrenen insanlar bu ürünleri tercih ediyor. Birde şimdilerde bakır süs eşyası olarak vitrinlerde kullanılıyor. Oteller yeni yeni bakır kaplara yöneldi bunlar bakır açısından önemli gelişmeler” şeklinde konuştu.

“KONYA’DA BU KADAR GENİŞ YELPAZEDE ÜRÜN SATAN TEK DÜKKÂNIZ” 

  Konya’da bu kadar geniş yelpazede ürün satan tek dükkân olduğunu söyleyen Atalay, Dükkanda bakırdan yapılan her çeşit ürün satıyoruz. Cezve, çaydanlık, sürahi, bakır tencere, güveç tenceresi, bardak, gügüm, leğen, kazan vs. Vatandaş neye ihtiyacı varsa onu alıyor. Dükkanda her çeşit bütçeye göre ürün bulunuyor. En ucuz ürün bakır cezveyi 5 TL’ye, bakır çaydanlığı 60 TL’ye,  tencereler de büyüklüğüne göre 80- 100 TL arasında değişebiliyor. En pahalı ürün özelliğine ve el işçiliğine yapımına göre 5 bin 10 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Talep olursa şehir dışına yolluyoruz ama eskisi gibi talep yok” diye konuştu.

Gamze Erdoğan 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.