Ağrı kesicilerdeki kısırlık iddiası tartışma yarattı

Ağrı kesici hapların içerisinde bulunan ‘ibuprofen’ isimli etkin maddenin kısırlığa yol açabilecek etkiler doğurabileceği yönünde uzmanlar tarafından uyarıda bulunulmuştu.

Ağrı kesicilerdeki kısırlık  iddiası tartışma yarattı
Yayınlanma:

 

Son günlerde tıp camiasında gündeme gelen ağrı kesici hapların içerisinde bulanan bazı maddelerin aşırı kullanım nedeniyle erkeklerde kısırlığa yol açabilecek sebepler doğurduğu yönünde haberler yayıldı. Konuya ilişkin bazı uzmanlar tarafından da desteklenen bu söylemin ardından Bakanlık ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımına dair bu iddia üzerine bir incelemede bulundu ve açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre ağrı kesici haplarda etkin madde olarak kullanılan ‘ibuprofen’ maddesinin yetkililerce denetleneceğini ve ilaçların hekim kontrolünce kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Konya’da eczacılık yapan Tercan Ünal, ağrı kesicilerin üzerinden ortaya atılan bu iddianın tamamen gerçekdışı olduğunu yalnızca aşırı kullanımı gerçekleştiğinde özellikle çocuklarda erken dönemde karaciğer iflasına neden olacağını ifade etti.

“BAKANLIKTAN SATMAYIN AÇIKLAMASI GELMEDİ”

Ağrı kesicide bulanan ‘ibuprofen’ maddesinin aşırı kullanımın zararlı olduğunu herkesin bildiğini belirten Eczacı Tercan Ünal, “Ancak bu ağrı kesicilerde doğrudan erkelerde kısırlığa yol açabilecek bir etkinin olacağı yönündeki son dönemdeki iddialara katılmıyorum. Bu ilaçlarda yıllardan beri doz aşımından dolayı bilinen bir gerçek var. Bu etkide çocuklar üzerinde 6 günü aşacak şekilde kullanımı karaciğer iflasına neden oluyor. Çocuklarda karaciğere etki edebilecek maddede ağrı kesicilerde bulunan ‘ibuprofen’ maddesidir. Yetişkinlerde kısırlığa yol açabilecek ağrı kesicideki ‘ibuprofen’ etkin maddesine yönelik bizlere bakanlık tarafından satmamamıza yönelik herhangi bir yazılı açıklama gelmedi. Bu ağrı kesicileri ürünleri 10 yıldan beri var ve genelde herkes tarafından kullanılıyor. Aşırı dozda alınımının dışında bu hapların bugüne kadar hiçbir kısırlığa yol açabilecek bir etkisi olmadı” dedi.  (Berat Bayındır) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.