30 yıllık taş koleksiyonu için meraklısını arıyor

Mermer ustası Halil Cengiz, 30 yıldır topladığı değişik şekildeki taşlardan oluşan koleksiyonunu, yakalandığı hastalık nedeniyle ilgilenemeyince bir meraklısına vermek istiyor.

30 yıllık taş koleksiyonu için meraklısını arıyor
Yayınlanma:

Mermeriyle ünlü Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde mermer ustası Halil Cengiz, 30 yıldır topladığı değişik şekildeki taşlardan oluşan koleksiyonunu, yakalandığı hastalık nedeniyle ilgilenemeyince bir meraklısına vermek istiyor.

Mesleğe 47 yıl önce başlayan 72 yaşındaki Cengiz, Türkiye'nin birçok yerindeki madenleri görme fırsatı buldu.

Ziyaretlerinde madenlerde gördüğü değişik çeşit ve şekildeki taşları toplamaya başlayan Cengiz, yaklaşık 30 yılda 500 taş biriktirerek koleksiyon oluşturdu.

Cengiz'in koleksiyonunda, salyangoz ve gül şeklindeki taşların yanı sıra taşlaşmış hale gelen balık fosili ve yengeçi andıran objeler de bulunuyor.

Biriktirdiklerini iş yerinde sergileyen Cengiz, iki ay önce yakalandığı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) nedeniyle işlerini oğluna devretmek zorunda kaldı.

Rahatsızlığı nedeniyle evinde solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdüren ancak çok sevdiği koleksiyonundan ayrı kalmaya dayanamayan Cengiz, her gün bir saatliğine de olsa iş yerine giderek taşları ile ilgileniyor.

Koleksiyonu ile daha fazla ilgilenemeyeceğini düşünen Cengiz, şimdi, koleksiyonu ile yakından ilgilenecek, onlara gözü gibi bakacak bir meraklısını arıyor.

"Onları göremediğim için öksüz kaldılar"

Mermer ustası Cengiz, yaptığı açıklamada, yaklaşık yarım yüzyıl yaptığı mesleğinde, birçok mermer ocağında çalıştığını söyledi.

Bu çalışmaları sırasında değişik şekillere sahip mermer taşlarını toplamaya başladığı belirten Cengiz, bunun zamanla bir tutkuya dönüştüğünü vurguladı.

Cengiz, yaklaşık 30 yıldır her gittiği mermer ocağından topladığı taşları iş yerinde sergilediğini, gelen müşterilerinin de taşları çok beğendiğini aktardı.

Hastalığının başlaması üzerine işini oğluna bıraktığını ancak oğlunun da iş yoğunluğundan topladığı taşlarla ilgilenemediğini ifade eden Cengiz, "Bu taşlar benim canlarım, evlatlarım. Bunlar beni ayakta tuttu. Şimdi KOAH'tan dolayı 16 saat solunum cihazına bağlı yaşıyorum. Hastalığım nedeniyle ilgilenemediğim koleksiyonum için, onları çocuğu gibi görecek, onlara bakacak birini arıyorum." diye konuştu.

Taşlarla konuşuyor

Doktorunun kendisine günde 18 saat solunum cihazına bağlı kalmasını tavsiye ettiğini dile getiren Cengiz, çok fazla zamanı olmasa da iş yerine gelerek yaklaşık bir saat koleksiyonu ile ilgilendiğini, bunun için yine bir saatinin de yolda geçtiğini anlattı.

Taşlarını ziyaretinde onlarla konuştuğunu belirten Cengiz, "Onlara 'Size bakan oldu mu' diye soruyorum. Onlar da şikayetçi olmuyorlar." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.